2013. január 3., csütörtök

George R.R. Martin: Kardok vihara- A tűz és jég dala 3.

"Tolkien óta alig született történet, amely annyira rabul ejtené egy egész nemzedék képzeletét, mint A jég és tűz dala, George R. R. Martin hatalmas fantasyeposza.
Az első részben, a Trónok harcában megismertük Westeros ősi királyságát, amelyet könyörtelen hatalomvágya marcangolt. 

A Királyok csatájában kiéhezett ragadozóként söpört végig az uralkodóját vesztett birodalmon a háború, a mágia és az őrület. 
A Kardok vihara képes még tovább fokozni a feszültséget és még sokkolóbbá tenni Westeros történetét: most közeledik tetőpontjához a hatalomért folytatott embertelen küzdelem. A megosztott, megtépázott királyság eddigi legszörnyűbb ellenségével kénytelen szembenézni, amely a síron túlról érkezik... 
Martin a fantasy mestere. Kimeríthetetlen fantáziával megírt históriái középkori mintákból merítenek ihletet, és a láthatóság határát súroló plasztikussággal jelenítik meg fiktív világukat. A sodró, szofisztikált történetvezetés, az árnyalt karakterábrázolás és a szexualitásnak a fantasy műfajában szokatlanul nyílt kezelése is fontos szerepet játszik abban, hogy Martin sikert sikerre halmozó újítóként vonulhat be műfaj történetébe. 
A jég és tűz dala az elmúlt évtized egyik legjelentősebb fantasysorozata, minden kötete letehetetlen olvasmány."

Értékelésem: 4,5/5  Komolyan, hogy lehet ilyen történetet írni? :-) A szívem vérzik a Starkokért és közben a gyűlölt Lannisterek szinte már kedvelt személyek lesznek,na jó, Cersei szerintem soha. :-)
Meg kell említsem ,hogy eme könyv olvasása közben komoly izomlázra tettem szert. :-D Ugyanis a könyvtárban még a régi keménytáblás, óriás kiadás van meg. Mit szenvedtem vele, én ugyanis leginkább az ágyban fekve szoktam olvasni esténként. :-)
Megyek tovább, nem adom fel, olvasni akarom a következő részeket, mert húz magával. Igaz, utána kell valami lélekviditó, valami szerelmes, romantikus...csak hogy felolvadjak egy kicsit...hiszen mindnyájan tudjuk: "Winter is coming!" Közeleg a tél....

Nincsenek megjegyzések: