2012. március 22., csütörtök

Philip Pullman: A titokzatos kés

"Az oxfordi Will Parry tizenkét éves fővel egyetlen támasza zavart viselkedésű édesanyjának: állapotát mindenáron titkolni akarja mások elől, mert fél, hogy őt is elveszíti, akárcsak rég eltűnt apját, a rejtelmes felfedezőt. Amikor gyanús férfiak kezdenek szaglászni a házuk táján, senkinek nem mer szólni, úgy gondolja, saját erejéből halaszthatatlanul fel kell göngyölítenie a családi titkot. Már megtanulta, hogy az élet kegyetlen, de nem sejtheti, hogy forrong körülötte ég és föld. Oxfordi kislány Aranyszájú Lyra is, Lord Asriel leánya, akit a trilógia előző kötetében már megismerhettünk. A patinás Jodan-kollégium falai között nevelkedett, és nagy szakértelemmel kezeli a mindentudó, színarany aletiométert. De gyakorlati dolgokban már korántsem olyan járatos, nem tudja, hogyan kell önállóan hajat mosni, egy rántottát megsütni. 
A fiú és lány azonos nevű városban lakik, mégis két különböző világban, és ez szó szerint értendő. Mindketten elvetődnek ugyanis egy harmadikba, egy különös tengerpartra, ahol híre-hamva sincs felnőttnek, és fokról-fokra kiderül, találkozásuk korántsem véletlen… "



Philip Pullman trilógiájának a második kötete, végre elolvashattam! :-) Hosszú hónapok óta vártam, hogy egy bizonyos személy visszavigye a könyvtárba...kíváncsi lennék mennyi késedelmi díjat kellett fizetnie! ;-)
Többek között azért sem szeretem ha összefüggő, folytatásos történet részei között sokat kell várnom, mert nehezen rázódok vissza az eseményekbe. Könyvtári könyveknél ez hatványozottan igaz, hiszen míg az itthon lévő könyveknél elővehetem és újraolvashatom az előző részt, a könyvtárinál ez nem igazán megoldható.


Tehát kellett ismét jó pár oldal, hogy szépen lassan belerázódjak és visszatérjenek az emlékek, hogy mi is volt az előző részben, hol maradt abba a történet. Már csak azért is nehéz volt, mert az elején rögtön a "mi világunkban" vagyunk és egy bizonyos Will Parry az ,akivel indul a könyv...Lyra sehol.
De aztán felpörögnek az események, találkozik Will és Lyra és innentől ketten együtt próbálnak a dolgok végére járni, aztán az is kiderül, hogy Willnek is "küldetése" van.
Sajnos ebben a részben elbúcsúzhattam egy olyan szereplőtől (és hihetetlen de nem tudom a nevét, így jár az, aki hetekkel később ír beszámolót), akinek drukkoltam, hogy a végéig "kitartson". 


Értékelésem: 4/5    Igazán kellemes kikapcsolódást nyújt még mindig, habár az elején nem egészen tudtam, hogy most akkor kicsoda is Will Parry, hol van Lyra, miért egy másik világban vagyunk, hogy kerültünk oda??? :-) Pár nap (este) alatt ismét kiolvastam.
Ui.: A könyvtárból kölcsönzött könyvek egyik hátulütője, hogy néha (mint esetemben most) nem tudom, hogy milyen volt az eredeti borítója....szép könyvtári, egyen borítót kapott. :-S

Nincsenek megjegyzések: