2011. április 23., szombat

Lawrence Block: A betörő, aki úgy festett, mint Mondrian

"Bernie Rhodenbarr tényleg semmi törvénybe ütközőt nem követett el. Mindössze tette a dolgát. Megkereste egy férfi, hogy becsülje fel a könyvtárát. Bernie elment, felbecsülte, hazaballagott. Nyugodt lelkiismerettel. Csakhogy Carolyn, társa a bűnben, a Pudliművek tulajdonosa, letaglózó hírrel várja: macskáját, Myanmart elrabolták. A váltságdíj meg negyedmillió dollár. Egy használt macskáért. Kisvártatva az is kiderül, hogy a könyvgyűjtemény tulajdonosa gyilkosság áldozata lett, a lakás meg tele van Bernie ujjlenyomataival. Közben pedig boldog-boldogtalan rajta keres egy Mondrian-festményt, ami évtizedekkel ezelőtt tűnt el. És még csak nem is ő lopta el."


Nos igen, ismét Lawrence Block....És már olvasom a következőt. :-) Tudom, azt írtam, hogy annyira nem szuper kategória nálam, de azért szeretem. Meg aztán ezek most könyvtári könyvek, amikor megláttam, hogy most ennyi van bennt, nem hagytam ott, mert ki tudja mikor lesz megint ilyen alkalom...így aztán a kölcsönzési határidő kicsit befolyásol abban, hogy mit is olvassak. :-)
Pedig szert tettem nemrégiben 3 új könyvre is (20 %-os kedvezménnyel, nem lehetett ott hagyni őket) és már annyira, de annyira szeretném őket olvasni! :-)
A betörő ebben a könyvben aztán halmozta az élvezeteket. ;-) Néha ez most unalmas volt és néha a fonalat is elvesztettem, főleg a végén. :-D Hirtelen sokan lettek a történetben...sok szereplő és sok Mondrian. ;-)


Értékelésem:   10/7    Ez most valahogy nem annyira..... 

Lawrence Block: A betörő, akit szekrénybe zártak

"Mi baj lehet abból, ha az ember elmegy fogorvoshoz? Bernie Rhodenbarr szerint semmi. Aztán amikor a fogorvosi székben ül, pár apróságra derül fény. Egy: a fogszuvasodás őt sem kerülte el. Kettő: a fogorvosa egy ronda váláson van túl. Három: a fogorvos tudja, hogy Bernie betörő. És ha az ember egy fogorvosi székben ül, nincs abban a helyzetben, hogy nemet mondjon. A feladat egyszerű: Bernie-nek be kell törnie az exfeleséghez, ki kell pakolnia a lakást, majd nyomtalanul el kell tűnnie.
Eleinte minden jól megy, de az exfeleség váratlanul betoppan, így Bernie a szekrényben keres menedéket. Amikor végre kiszabadul, még több apróságra derül fény. Egy: az exfeleséget valaki leszúrta. Kettő: a szajrét tartalmazó táskát a gyilkos magával vitte. Három: ha nem vigyáz, megint egy gyilkosság gyanúsítottja lesz. Bernie megint nyomozni kezd, sarkában ott vannak a zsaruk, akad egy csinos segítője, és minden jól haladna, ha Bernie tisztában lett volna az olívaolaj különös hatásával."

Pár szóban csak, mert igazából nem tudom, hogy mit is írjak. :-) Jók ezek a betörős sztorik, bár én nem nagyon tudom elfogadni, hogy a főhős betörő...talán, mert a mai világban és a közvetlen környezetemben mostanában sokat hallani az igazi betörőkről. :-/
A könyv viszont még mindig könnyed kikapcsolódást nyújt nekem esténként. :-)


Értékelésem:   10/8   Szeretem, szeretem....de néha várom is, hogy már a végére érjek. ;-)

2011. április 11., hétfő

Alex Flinn: Beastly

" SZÖRNYETEG VAGYOK
Egy szörnyeteg. Nem farkas vagy medve, gorilla vagy kutya, hanem egy teljesen új faj, ami két lábon jár- egy karmos, agyaras teremtmény, akinek minden testrészét sűrű szőr fedi.
Azt hiszed, ez egy tündérmese? Nincs olyan szerencsém.
New York Cityben vagyunk. És a jelenről beszélek. Nem baleset ért, és nem valami betegség támadott meg. De örökre ilyen torz maradok, hacsak meg nem sikerül törnöm az átkot.
Igen, az átkot, amit az irodalomórámra járó boszorkány bocsátott rám.
Hogy miért változtatott szörnyeteggé, aki nappal elrejtőzik, éjszaka pedig az utcákon settenkedik?
Elárulom.
Elmesélem, milyen voltam Kyle Kingsburyként, olyasvalakiként, aki mindenki lenni szeretne, gazdagon, tökéletes külsővel és tökéletes élettel.
Utána elmesélem, hogy váltam tökéletesen...szörnyeteggé."


Szóval....mit is írjak? :-) Ezt is kicsit fiatalabb koromban olvasva biztos jobban tetszett volna. Így kicsit "kilóg a lóláb". Tudtam, hogy a könyv alapja a Szépség és a Szörnyeteg...de nem gondoltam volna, hogy szinte szóról szóra egyezni fog a történet, csak a mai korba átültetve.
Ismét kicsit fiatalnak érzem ehhez a történethez a főszereplőket (tudom, tudom ,hogy ez egy ifjúsági regény! :-) )...aztán ez az agyaras, karmos, szőrös átváltoztatás is :-S. A mesében még oké, hogy egy lány beleszerethet egy ilyen szörnyetegbe, de számomra a valóságban ennek tényleg 0 az esélye....még akkor is, ha tudom, hogy nem csak a külső számít! ;-)
Megnéztem a film előzetesét....na az már hihetőbb lesz számomra és várom is a DVD megjelenését. :-)

Értékelésem: 10/7     Szintén a romantikus énemnek köszönhetően tetszett, de nem volt az igazi. :-/  Voltak benne nagyon jó részek és kevésbé jók....

2011. április 4., hétfő

Sara Gruen: Vizet az elefántnak

"Bár nem szívesen beszél emlékeiről, ezek makacsul megülik a kilencvenegynéhány éves Jacob Jankowski elméjét. Emlékek saját fiatalkoráról, amikor a sors egy roskatag vonatra vetette, melyen a Benzini testvérek világhíres cirkusza bolyongott Amerikában. Emlékek egy olyan világról, amelyet szörnyszülöttek és bohócok népesítettek be, amely tele volt csodákkal, dühvel, szenvedéssel és szenvedéllyel; egy világról, amelynek megvannak a maga logikátlan szabályai, sajátos életformája, s ahol a halál is a maga módján kopogtat. A cirkusz világa ez, amely Jacob Jankowski számára egyszerre jelentett megváltást és pokoljárást. Jacob azért került be ebbe a világba, mert elhagyta a szerencséje. Árván és egyetlen garas nélkül nem tudta, mihez kezdjen, mígnem rá nem talált erre a gőzerővel hajtott „bolondok hajójára” a nagy gazdasági világválság idején."


:-))))) Igen! :-) Megérte elolvasni és ezt úgy mondom, hogy a cirkuszi világért egyáltalán nem vagyok oda. :-)
Mindenképpen szerettem volna még a film megjelenése és megnézése (mert meg fogom nézni az tuti) előtt olvasni, mert tudom ,hogy mennyivel rosszabbul esik nekem, ha fordítva történik. :-D
Azért az előzetesek és megjelent képek már így is korlátozták a fantáziámat, így Jacob, mint Robert Pattinson, Marlena pedig mint  Reese Whiterspoon jelent meg a fejemben olvasás közben. :-)
Jó volt betekintést nyerni a cirkuszi világba "azokban az időkben".


Értékelésem:10/10    Igazán  nagyon jól megírt könyv, szívesen újraolvasnám. A belőle készült film pedig a megnézendő listámon van. :-)

Christopher Priest: A tökéletes trükk

"Szédítő, viktoriánus hangulatú, díjnyertes regény két bűvészről és halálos ellentétükről, mely családjaik több nemzedékére hatással van. Vitájuk középpontjában egy bámulatos trükk áll, amit mindketten előadnak műsorukban. A varázslat titka egyszerű, ám az ellenfelek számára a valódi rejtély sokkal mélyebben rejtőzik. Mindkettőjüknek sokkal több rejtegetnivalójuk van a trükknél."


Szintén egy blogon olvastam róla és felkeltette az érdeklődésemet. :-) Az elején nem  ragadott magával a történet, aztán ahogy haladtam előre egyre inkább. :-)
Izgalmas volt... Jó volt olvasni mindkét bűvész szemszögéből, hogy ugyanazt a szituációt, hogyan élik meg és mesélik el.
Sajnos az én hibám, hogy nem szeretem, ha nem derülnek ki a titkok...ha nem mesélik el, nem írják le....és itt is maradtak. ;-) Még mindig nem tudom, hogy most akkor ikrek voltak vagy nem? És mi lett a végén a kisfiúval??? :-)


Értékelésem: 10/9    A kezdeti unalom után, érdeklődve olvastam és vártam, hogy mi lesz a vége....nem egészen az, amire vártam, ezért "csak" 9. ;-)

Carole Matthews: A Csokoládéimádók Klubja

"Egyes nők vásárlásfüggők, mások elepednek egy finom pezsgőért Van, akinek elég a kedvenc könyve, mások vadul partiznak. Lucy Lombard csak egy valaminek nem tud ellenállni, a csokoládénak – a krémes és édes mennyei örömöknek. Lucy szerint a csoki jó fejfájásra, meggyötört lélekre, összetört szívre, és az élet egyéb apró bosszúságaira. Egy falat töltött vagy fekete csoda, és máris ízesebb a világ. Három hasonlóképpen csokihívő barátnőjével meg is alakítják a Csokoládéimádók Klubját, ahol hetente kibeszélhetik; ha lelépett a pasi, ha nyomul a főnök, ha kiállhatatlan a férj, vagy betoppan a szőke herceg…"


Nem is tudom...tetszett, de nem voltam tőle elragadtatva. Nekem állandóan a Szex és New York jutott eszembe.Éreztem a párhuzamot...és ez kicsit levont az élvezeti értékéből. :-)
Tudom, hogy van folytatása, azt is szeretném elolvasni......hátha. ;-)


Értékelésem:10/8    Mert nem volt ez olyan rossz könyv....és mert a szívem mélyén romantikus vagyok. :-)   

Lawrence Block: A betörő, akit temetni veszélyes

"Ha van született, ízig-vérig manhattani lakos, akkor Bernie Rhodenbarr antikvárius és betörő az. Ritkán merészkedik idegen tájakra, ám most a tél közepén megteszi, ugyanis szíve aktuális hölgye, Lettice, nagyon szeret mindent, ami angol. Mit tesz isten, New York állam északi részén van egy hamisítatlan angol vidéki kúria, benne egy könyvtár, abban meg egy nagyon ritka első kiadású könyv. Kell ennél több? Munka és élvezet egyszerre. Ám kiderül, hogy Lettice nem tud elutazni, mert éppen aznap megy férjhez. És nem Bernie-hez. Ő azonban most sem adja fel, elviszi magával Carolynt, és alig érkeznek meg, Bernie máris indul megszerezni a könyvet. Csak éppen egy holttest fekszik a könyvtár közepén. Aztán a hóvihar elvágja őket a külvilágtól. A telefon sem működik. Váratlanul megérkezik Lettice friss, ropogós és roppantul kiállhatatlan férjével. Előkerül még egy hulla, valaki cukrot önt egy motorba, és főszerepet kap egy díszpárna, egy kris, meg egy rézteve..."
Dórinál láttam/olvastam ...nem pont ezt a könyvet, de ettől az írótól. Gondoltam szeretni fogom, mert a leírás alapján hasonló, mint Leslie L. Lawrence könyvei. És igazam volt. :-) Jó kis könyv volt, könnyed...nem túlbonyolított....olyan pár estés olvasnivaló. :-)


Értékelésem: 10/8    Kellemes kikapcsolódást nyújtott, szeretném a "betörő" többi történetét is olvasni. :-)

Stephenie Meyer: Twilight

"Mersz Szeretni? Az életed árán is?
 Forks fölött mindig felhős az ég. Bella Swan, az érzékeny, zárkózott lány afféle önkéntes száműzetésre ítéli magát, amikor ideköltözik apjához. Bella alapjáraton is mágnesként vonzza a bajt, ezúttal azonban nem csak a "mindennapi" csetlések- botlások fenyegetik.
 Hanem Ő..
Ő, akinek aranyszín szeme van, titokzatos szeszélyes, kiszámíthatatlan, félelmet keltő és biztonságot sugárzó. Ő, akit Edwardnak hívnak, mint valami ódivatú regény hősét. Ő, aki megmenti az életét. Ő, aki mégis a legnagyobb veszélyt jelenti Bella számára. Az indián rezervátumban furcsa, félelmetes mesék keringenek. És egy nap a legenda megelevenedik... " 

Nem hiszem, hogy bármi újat tudnék még mondani, írni erről a könyvélményemről! ;-) Akik ismernek tudják ,milyen fanatikus vagyok.:-D
Ez "A" könyv.... nem most olvastam először, nem is másodszor....sok könyvet is olvastam azóta, de ez még mindig az első helyen áll. :-)

Értékelésem: 10/ 10*    Szeretem, imádom, elvarázsol, kikapcsol, magával ragad.....újra és újra! :-D