2011. március 28., hétfő

Garcia & Stohl: Beautiful Creatures

"Gatlin megyében ritkán érték meglepetések az embert. Legalábbis azt hittem. Kiderült azonban, hogy nagyobbat nem is tévedhettem volna.
Volt egy átok. Volt egy lány. És a végén ott volt egy sírgödör.
Lena Duchannes-hoz fogható lányt még nem láttak Gatlin városában. A középiskola új diákja mindent megtesz azért, hogy különleges képességeit és a családját sújtó évszázados átkot eltitkolja a városka vaskalapos polgárai és a diáktársai előtt. Azonban az elfeledett Dél vadon burjánzó kertjeiben, borongós mocsaraiban és romos temetőiben nincs az a titok, ami örökre titok maradhatna.
Ethan Wate számolja a napokat az érettségiig. Azon a napon nem csak a középiskolának, de Gatlinnek is búcsút akar mondani. Hónapok óta egy gyönyörű lány kísért az álmaiban. Amikoe Lena beköltözik a város legrégebbi, egyben leghírhedtebb ültetvényére, Ethan megmagyarázhatatlan vonzódást érez iránta. Elszántan kutatni kezdi a kettejük közötti titokzatos kapcsolat eredetét.
Azt hiszed ritkán érnek meglepetések?
Egy titok mindent megváltoztathat."


Ez már a nekem való hosszúságú könyv! :-D 548 oldal...
Tudom, hogy lesz folytatása és várom is. A főszereplő fiú és lány tinédzserek....szerelmesek lesznek egymásba....én pedig a könyv olvasása közben óhatatlanul a Twiligh Saga-hoz hasonlítottam. Bár a könyv tetszett és mint írtam a következő részét is szeretném elolvasni, mégsem az a letehetetlen kategória volt nálam.
Nem tudom miért, de itt nem nagyon volt hihető számomra a két fiatal nagy szerelme... hiába, mondtam én már annak idején ,hogy nálam sokáig a Twilight Saga lesz "A" könyv és ez így is maradt a mai napig. :-)

Értékelésem: 10/9   Miért? A saját hibámból, amiért annyira elfogult vagyok Edward és Bella iránt. :-)

Mikael Ollivier: Vértestvérek

" A Lemeunier család békés vacsoráját az ajtócsengő éles berregése szakítja félbe... Ettől a pillanattól kezdve minden a feje tetejére áll: Brice-t, az idősebbik fiút a rendőrség öt gyilkosság vádjával letartóztatja. Az indítékok és bizonyítékok egyértelműen arra utalnak, hogy ő a bűnös. A szülők összeomlanak, már-már ők is elhiszik, hogy a fiuk követte el a szörnyűségeket. Egyedül Martin, Brice öccse hisz megingathatatlanul bátyja ártatlanságában, és elhatározza, hogy ezt be is bizonyítja. A fiú izgalmas nyomozásba kezd, melynek során sötét családi titkokra derül fény és a saját élete is veszélybe kerül..."


Mintha csak egy eredetileg hosszú regény megfilmesítésére készültek volna és ez annak a forgatókönyve lenne. :-)
Igencsak meglepődtem a vékonyságán, röpke 110 oldal.
Így aztán semmi különös....azt hiszem ez az a könyv, amit jó 20 évvel ezelőtt kellett volna olvasnom. ;-)

Értékelésem: 10/7   Csak a korom miatt és a könyv rövidsége miatt. ;-)))

2011. március 25., péntek

Monaldi & Sorti: Imprimatur

"Róma, 1683. szeptember 11. A város lakói aggódva várják a híreket Bécs felől, ahol a török seregek a katolikus világ utolsó fellegvárát ostromolják. Eközben egy római fogadóban gyanús körülmények között meghal egy férfi, és a vendégeket pestisjárvány veszélye miatt karanténba zárják. Vesztegzár alá kerül Melani apát is, a Napkirály titkosügynöke, aki elhatározza, hogy utánajár, mi áll a titokzatos haláleset hátterében. Végeláthatatlan bolyongásba kezd a Róma alatt megbúvó föld alatti járatokban, és közben olyan rejtélyek nyomára akad, amelyek nem csupán az ott lakók, de egész Európa sorsát meghatározhatják. Az Imprimaturt Olaszországban a Vatikán nyomására betiltatták, miután rádöbbentek, hogy olyan titkokat tár fel, amelyek újraírják a 17. század Európájának történelmét. Ez a mesterien megírt thriller eddig 45 országban jelent meg, és több millió példány fogyott el belőle világszerte."


Ezt a könyvet eleinte szerettem volna megvenni, de érdeklődtem előtte és Dorottya lebeszélt róla....és milyen jól tette! :-D Azért elolvasásra került, mert ő már olvasta, megvolt neki és elküldte nekem.
Bevallom itt is csalódtam egy kicsit, bár már régen olvastam Umberto Eco: A rózsa neve című könyvét, mégis valamire nagyon halványan emlékszem belőle, és e könyv fülszövegének elolvasásakor azt hittem valami hasonlóra (hasonló jóra) számíthatok. ;-) De nem.


Végeredményben nem volt rossz, csak nekem "száraz volt".... lehet, hogy most többen a szívükhöz kapnak, de bevallom én leginkább a szórakoztató, romantikus, fantasy könyveket szeretem...és a krimiket. :-)


Értékelésem: 10/7     Nem bánom ,hogy elolvastam...ennyi.

Guy Gavriel Kay: Ysabel

"A tizenöt éves Ned Marriner elkíséri fotóművész apját Provence-ba, hogy hat héten át a festői szépségű tájakat járják, képeket készítve egy dekoratív albumhoz. Amíg apja fényképez, Nedet titokzatos események rádöbbentik, hogy az iPodok, mobiltelefonok és hibridüzemű autók modern világában még mindig jelen vannak bizonyos ősi hatalmak. Egy megszentelt, kísértet járta éjszakán, amikor az élők és a holtak birodalmát elválasztó falak leomlanak, mitikus alakok támadnak fel, mai hétköznapi emberek életét változtatva meg mindörökre."


Szintén egy jó könyv! :-) Először egy könyves blogon olvastam róla (bocsánat, de már nem emlékszem, hogy pontosan melyiken is) és rögtön felkeltette az érdeklődésemet...aztán a könyvtárban a kezembe akadt és már haza is jött velem. :-)


Értékelésem: 10/9     Azért "csak" 9, mert maradtak számomra megválaszolatlan kérdések...valamit megemlítenek a könyv elején és én várom ,hogy majd később kiderül, felfedik a titkot...de sok minden titok marad. Nálam ez nem jön be, de csak egy kicsit nem. ;-)

Kerstin Gier: Rubinvörös

" Mitévők legyünk, ha egyszerre a múltban találjuk magunkat, és csak annyit tudunk, hogy az üküküküküknagyapánk lovát Kövér Anninak hívták?
Úgy van: megőrizzük a hidegvérünket. Legalábbis ezt próbálja tenni Gwendolyn, amikor kiderül: nem elég, hogy ő örökölte a családban az időutazásért felelős gént, de ráadásul az a feladat is neki jutott, hogy rendbe szedje a múltat.
És mindennek tetejébe épp ezt az arrogáns Gideont kapja útitársul! Az össze nem illő páros kénytelen- kelletlen beleveti magát a nem éppen hétköznapi kalandokba.
Gwendolyn hamarosan megtapasztalja, hogy az ellentétek alighanem vonzzák egymást, és ez régen sem volt másképp.
És hogy már a múltban sem úgy mennek a dolgok, mint egykoron..."


Először is nem hagyhatom szó nélkül, hogy a borító nálam nagyon- nagyon nagy telitalálat! :-) Imádom. :-) Aztán belelapozok és látom ,hogy a betűk sem feketék, hanem mondhatni rubinvörösek...szerintem ez igazán eredeti ötlet.
A könyvtől eleinte nem tudtam, hogy mit várjak, mert bevallom a német szerzőkért sem vagyok oda. Itt viszont nem csalódtam....csak a könyv végén, mert akkor esett le, hogy ez trilógia lesz és sajnos a többi még csak jóval később lesz számomra olvasható.

Értékelésem: 10/10      A könyv magával ragadott, élveztem minden egyes sorát. Valószínűsítem már most, hogy ősszel a Zafírkék megjelenésekor, ez a könyv nálam újraolvasásra kerül. :-)

Mario Vargas Llosa: Panteleón és a hölgyvendégek

"Pantaleón Pantoja, a perui hadsereg ifjú századosa a szervezés valóságos géniusza. Legújabb megbízatása azonban minden eddiginél kényesebb: létre kell hoznia egy hölgyvendég-szolgálatot, hogy az Amazonas környéki dzsungelekben szolgáló, a trópusi hőségtől feltüzelt legénység szabályozott és ártalmatlan módon vezethesse le nemi gerjedelmeit. A százados buzgalmának és tudományos alaposságának köszönhetően a hölgyvendég-szolgálat hamarosan a hadsereg leghatékonyabban működő egységévé válik, maga Pantaleón pedig valóságos legenda lesz: az örömlányok istenítik, a katonák hálásak neki, az erkölcs őrei kígyót-békát kiabálnak rá, felettesei pedig döbbent ámulattal figyelik lendületes tevékenységét. Egyedül Pachita, a felesége nem tudja, mit is rejt az a szupertitkos megbízatás, amellyel férjét a babonákkal, vallási fanatikusokkal és széplányokkal teli forró Amazóniába küldték. 
Pantaleón maga a megtestesült tisztesség (színtiszta ügybuzgalomból személyesen teszteli a szolgálatra jelentkező hölgyeket), de van, aminek még ő sem tud ellenállni: miután kipattan a botrány, s felesége dühösen elhagyja, ideig-óráig szolgálatának legragyogóbb alkalmazottjával, a gyönyörűséges Brazilkával vigasztalódik, s persze rendületlenül vezeti bővülő egységét a mind újabb "munkasikerek" felé, mígnem... "

Bevallom őszintén ezzel a könyvvel nagyon megszenvedtem. :-/ Pedig direkt utánaolvastam, mielőtt megvettem volna, hogy Vargas Llosa mely könyvével érdemes kezdeni, hogy sikerélményünk legyen. Hát nem jött be. :-)
Nagyon zavaró volt számomra már a legelején az a rengeteg név, amit rám zúdítottak és ami a legjobban zavart, hogy olyan hirtelen váltások voltak benne. Az egyik sorban még Pantaleón felesége és anyja beszélget, a következő sorban pedig már Pantaleón a feletteseivel. 

Értékelésem: 10/6     Nem hiszem, hogy be merek vállalni még egyszer akármilyen Vargas Llosa regényt és ezt sem fogom újraolvasni.     

Vavyan Fable: A halál zsoldjában

"A nagy sikerű akcióregény hősei - a halál zsoldosai - kommandósok. A komor David Chennes, a kivételes képességű fiatal nő, Tania Tiller, az indián Sacha, a pusztítóan verekedő Liu és a többiek.
De a halál zsoldosa a bérgyilkos Csen King és Cassagne, a terrorista vezető is. Összeesküvők, álomfutók, katonák, politikusok. Ők csapnak össze a regényben.
A fordulatos történet izgalmait egy bontakozó szerelem és az ötletesen beleszőtt bűnügyi szál is fokozza, nem kevés meglepetést tartogatva az olvasó számára.
Az események feltartóztathatatlanul száguldanak előre, mígnem kivehetővé válnak a katasztrófa körvonalai. Meglehet, a Halál akar főszereplővé válni, ám a kommandó hadat üzen neki, szembeszáll vele..."


Mit is írjak róla....elfogulatlanul nem tudok, mert réges- régi, óriási kedvenc Vavyan Fable. :-) Sok könyvet olvastam tőle és nem igazán csalódtam egyikben sem (pedig a magyar írókat nem igazán szeressem...másik kedvencem Leslie L. Lawrence). :-)

Értékelésem: 10/10     ....az előbb leírtak miatt :-)

J.K.Rowling: Harry Potter és a Halál Ereklyéi

"Harry, mint mindig, most is a Privet Drive-on, az őt csecsemőkorában befogadó Dursley-család otthonában tölti az iskolai szünetet.
Ám hetedik tanévét nem kezdheti el a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában.
A Főnix Rendje azon fáradozik, hogy biztos helyre szöktesse, ahol Voldemort és csatlósai nem találnak rá. De teljesítheti-e folytonos bujkálás és életveszély közepette a küldetést, melyet Dumbledore professzortól kapott?"


Az utolsó....melyen sokat sírtam (hiába én már csak ilyen vagyok, elsirattam Siriust is a harmadik kötetben, aztán a Félvér Hercegben Dumbledore-t is)....kicsit sokkolt ebben az utolsó részben, hogy ennyi jó, számomra kedves karakter halt meg.

Értékelésem: 10/9     ....azért mert bár változatlanul nagyon tetszett ez a rész is, hiányzott egy fejezet, amiben az elmúlt 19 évet elolvashattam volna. :-)

J.K.Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg

" A Voldemort elleni harc állása igencsak aggasztó; a baljós jeleket már a mugli kormányok is észlelik. Szaporodnak a rejtélyes halálesetek, katasztrófák. A három jó barát egy ideje aggódva figyeli a Reggeli Próféta halálozási rovatát, félve hogy ismerős névre bukkan. Dumbledore időről időre eltűnik Roxfortból. Senki nem tudja, hogy ilyenkor hol tartózkodik.
Az élet azonban a háborús időkben sem csak harcból áll... A hatodévesek a hoppanálást gyakorolják, olykor rendkívül "érdekes" eredménnyel. A Weasley- ikrek üzleti tevékenysége egyre kiterjedtebb. Szerelmek szövődnek a felsőbb évesek között, a Roxfort házai és egyes lakói továbbra is kíméletlen versenyben állnak. Harry értékes segítséget kap a titokzatos Félvér Hercegtől.
A jó és a gonosz közti frontvonal immár a Roxfortban húzódik.
Harry igyekszik minél alaposabban megismerni Voldemort múltját, ifjúságát, hogy rátaláljon a Sötét Nagyúr sebezhető pontjára."

Az idei évet ezzel a könyvvel kezdtem (előtte persze kiolvastam szépen sorban az előzőeket).
Igazán tetszett, tervezem majd az újraolvasását az egész sorozatnak. :-)

Értékelésem: 10/10   ...ami azt jelenti, hogy bármikor, bármennyiszer ki tudnám olvasni :-)